Saint Martin Lys

Saint Martin Lys er beliggende i det sydligste Frankrig. Kun ca. 60 km nord for den Spanske grænse og 60 km. fra Middelhavet.

Byen, kommunen og naturen

Saint Martin Lys er en selvstændig kommune med under 100 indbyggere og ca.50 huse.

Byen grænser direkte ned til Aude floden. Det er muligt at bade i floden, som dog er temmelig kold, da vandet stammer fra smeltevand oppe i bjergene.

Floden er ved Saint Martin Lys kun 50 km. fra sit udspring. Det er således stadig en ung og utæmmet flod der giver rige muligheder for Wildriver rafting m.v..

Endvidere er der et rigt fiskeliv i floden der tiltrækker lyst- og sportsfiskere fra det meste af Frankrig.

For de der virkelig vil afprøve grænser er der mulighed for såvel rapelling ned ad lodrette bjergsider eller bjergbestigning. Området byder også på afmærkede ruter som giver mulighed for traveture i de imponerende bjerge.

Man kan på disse traveture opleve, at gå fra en plantevækst der er typisk for det Sydfranske lavland op igennem et bælte af bøgetræer for til sidst at ende oppe i et nåletræsbælte eller endda over trægrænsen.

 

Forretninger

Der er ingen forretninger i Saint Martin Lys. Den nærmeste by med forretninger er Axat som ligger i en afstand af ca. 3,5 km. I Quillan, som ligger ca. 8 km fra Saint Martin Lys, er der alle de forretninger der er nødvendige.

Vin

Og så er der jo lige det der med Frankrig og vin. Saint Martin Lys ligger i yderkanten af Languedog-Roussillon området. Der er endeløse vinmarker både mod Carcassonne og Perpignan. Med endeløse vinmarker - så er der også mange steder hvor det er muligt at komme ind på vinslottene og smage på vinene.

Carcassonne

Carcassonne ligger ca. 60 km nord for Saint Martin Lys. En af Frankrigs helt store attraktioner ”La Cite” ligger i Carcassonne. La Cite er en gammel borg som kan dateres helt tilbage til omkring 1200. Borgen er blevet restaureret i slutningen af 1800 og fremstår i dag nogenlunde som i sine velmagtsdage. Ud over et imponerende bygningsværk, er det meget specielt, at der bor ganske almindelige mennesker indenfor borgens vældige mure. Selv om vi har været i La Citi rigtig mange gange nyder vi stadig at komme der næsten hver gang vi er i Frankrig.

Perpignan

Perpignan ligger ligeledes ca. 60 km. fra Saint Martin Lys, men ud til Middelhavet. Ligesom køreturen til Quillan, skal køreturen til Perpignan opleves. Den kan ikke beskrives hverken i ord eller billeder.

Perpignan er en moderne storby med alt hvad hjertet kan begære af butikker cafeer og middelhavsstrande.

Barcelona i Spanien

Barcelona ligger ca. 265 km. fra Saint Martin Lys og ligger således også indenfor en dags afstand selv om man skal tilbage samme dag. Gør vi så det? - Ikke endnu - vi er kun i Barcelona når vi flyver til og fra Barcelona

Andorra

Andorra, der jo er et told og skattefrit paradis, ligger lidt over 100 km fra Saint Martin Lys – Det er dog næsten udenlukkende højprismærker man kan købe i Andorra - Så vores indkøb er som regel ret begrænsede når vi er i Andorra. Køreturen til Andorra er hel utrolig flot - og en tillægsgevinst ved Andorra er det næsten altid gode vejr, selv om det kan være dårligt vejr hele vejen rundt om Andorra.

Hvordan kommer vi dertil ?

Vi kan køre.

Der er ca. 2.150 km. via Storebæltsbroen. Den effektiv køretid er mindst 18 timer plus pauser. Vi har kørt derned i et stræk, men er efterhånden begyndt at tage en overnatning på vej derned.

Vi kan flyve.

Der kan flyves direkte fra Kastrup til Barcelona. Afstanden til Barcelona er som tidligere nævnt ca. 265 km.

Der kan flyves direkte fra Billund, Tirstrup eller Malmø til Girona hele året, samt fra Billund til Carcassonne i sommerhalvåret.

Girona eller Costa Brava Lufthavn ligger ca. 100 km. nord for Barcelona

Leje af en lille bil koster ca. kr. 1.200 til kr. 1.400 pr uge i Spanien, samt små 2.000 kr. pr. uge ved leje i Frankrig.

Det er også muligt at flyve til Perpignan  - Men ikke direkte, idet turen da skal gå via London enten fra Kastrup, Tirstrup, Billund eller Malmø.

Stueplanen, hvor køkkenet - alrummet er placeret, er indrettet med moderne køkkenfaciliteter og opvaskemaskine. Møblementet er rustik fransk land møblement. Fra vinduet er frit udsyn over Audefloden og bjergene
Fra køkken-alrummet fører trappen op til første og anden sal.
På første sal er et værelse til to personer. På anden sal er ligeledes et væsentlig større rum hvor der kan sove 4. (men i samme rum)

Huset er ideelt for to par.

Der er både fra første og anden sal en formidabel flot udsigt over floden og bjergene.

Badeværelse og toilet er beliggende på første sal.

Indgang til huset foregår gennem en hel ugenert gårdhave der kan lukket og aflåses mod gaden.